Sitemenu

woensdag 21 november 2018
content-main-left

Nieuws

Op de open dagen van ki-organisatie BBG in Ciney werden 23 stieren getoond. Ze waren vrij foutloos over de gehele lijn. Een van de opvallende uitschieters was de jonge Futé.

Een groot deel van de stieren had duidelijk een profiel dat past binnen de fokkerijvisie en het stiergebruik van veel vleesveehouders: makkelijk in gebruik, massa en correct beenwerk.

Bekende namen bevestigen

Een aantal bekende namen passeerden tijdens de presentatie de revue. De zware Tilouiszoon Zougar d'Ozo met meer dan 93 punten op zijn lineaire beoordeling had nog niets van zijn kwaliteiten verloren: hij is lang, zwaar (1350 kg op 49 maanden) en heeft een mooie bespiering.
Ondanks zijn gewicht van net geen 1300 kg was het vooral de enorme breedte van Courtois de la Hesbaye (v. Grommit) die een sterke indruk maakte op menig bezoeker.
Een fijne bespiering en veel elegantie typeren Luxurieux du Sart (v. Origan). De gelijkenis met zijn superontwikkelde moeder Cyanelle de Charlevaux was treffend.
Bij de oudere stieren maakte de Vlaamse Adajiozoon Toscan van de IJzer een goede indruk. Toscan toonde andermaal zijn indrukwekkende présence, terwijl hij rustig door de gang stapte. 

Veel beloftevolle nieuwkomers

De Friponzoon Ravi de Neuve Cour toonde zich een complete stier zonder fouten. Zijn eerste kalveren laten een goede indruk na. Ravi is in Wallonië, samen met Rejoui d'Argenton, momenteel een van de meestgebruikte stieren. Rejoui toont massa, lengte en ontwikkeling, kenmerken die ook terug te vinden zijn bij zijn vader Jasper. Op een leeftijd van 34 maanden weegt hij al 1100 kg. 
Ook enkele nieuwe namen lieten zich voor het eerst aan een groot publiek zien. Seducteur des Croix-Dames, een van de eerste Occidentzonen, zag er veelbelovend uit, met veel breedte in de borst en de schouder. Seducteur is momenteel beschikbaar als proefstier bij CRV.
Digital d'Embise is die periode al gepasseerd. Deze veel gebruikte Vidalzoon heeft ook veel breedte en goed beenwerk, maar miste wat finesse in de flank.
BBG sloot de stierenpresentatie met nieuwkomer Futé, een zoon van Grommit uit een dochter van Indiana du Mont. Hij is enorm populair bij heel veel witblauwfokkers. Futé weegt op een leeftijd van een jaar en 11 maanden al 896 kg. Zijn hoogtemaat, 131 cm, is net de norm. Futé viel op met zijn uitzonderlijke bespiering en perfect beenwerk. 

 

BBG toonde tijdens haar open dagen 23 stieren, waaronder enkele beloftevolle nieuwkomers
BBG toonde tijdens haar open dagen 23 stieren, waaronder enkele beloftevolle nieuwkomers

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Op elke vleesveebedrijf worden nagenoeg dagelijks fokkerijkeuzes gemaakt? Maar waardoor laat u zich leiden in de fokkerijkeuzes voor uw veestapel?
keuringsuitslagen
fokwaarden
eigen inzichten/ervaringen
advies/ervaringen van anderen
right