Sitemenu

donderdag 18 januari 2018
content-main-left

Nieuws

Voor een project van drie universiteiten zoeken onderzoekers runderen van het Belgisch-witblauwras van het vlees- en/of dubbeldoeltype met schurftsymptomen voor merkeronderzoek.

Met het project Bomange willen onderzoekers schurft bij Belgisch witblauwen, veroorzaakt door de psoroptesmijt, terugdringen door middel van selectie op basis van genetische merkers. Om deze merkers te zoeken wordt het erfelijk materiaal of dna van gevoelige en ongevoelige dieren vergeleken.

Deze informatie kan bijdragen tot een selectieprogramma tegen de gevoeligheid voor psoroptesschurft bij het Belgisch-witblauwras.

Eerste dieren onderzocht

Het Bomange-project is de opvolger van het eerdere Psorovis-project en is een samenwerking van de universiteiten van Leuven, Gent en Luik met fokkerij-organisaties AWE en CRV.

Het project startte in het najaar van 2016. Tot op heden hebben 25 bedrijven in Vlaanderen en Wallonië zich aangemeld, 12 daarvan zijn reeds bezocht waarbij 252 dieren werden bekeken en bemonsterd.

Aanmelden voor het project

Veehouders kunnen nog steeds dieren aanmelden voor het onderzoeksproject. De dieren mogen voor de bemonstering niet behandeld zijn tegen schurft.

Behalve staalnames voor het bepalen van de soort schurft wordt ook een dna-staal van het dier genomen.

Aanmelden kan bij Wim Veulemans (+32 (0) 477 70 04 32) of Roel Meyermans van KU Leuven (+32 (0) 475 34 40 57).

Voordat de onderzoekers zijn langs geweest, mogen de dieren niet behandeld zijn
Voordat de onderzoekers zijn langs geweest, mogen de dieren niet behandeld zijn

Laat een reactie achter

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Tijdens het vleesveecongres in Oudenaarde en Lummen werd meermaals gesteld dat het Belgisch rundvlees meer een eigen verhaal moet hebben. Daarbij kunnen de vleesveehouders ook zelf ambassadeur zijn voor hun product. De invulling hiervan kan op diverse manieren, zo werd aangetoond tijdens het vleesveecongres. Maar hoe zou u het invullen?
De afzet zelf in handen nemen richting slagers en winkels
Opzetten van een eigen hoeveslagerij
Deelname aan een producentenorganisatie
De deuren van mijn bedrijf regelmatig openzetten voor bezoek
Promotie is een taak voor de VLAM
right