Sitemenu

woensdag 22 mei 2019
content-main-left

Nieuws

Nederlandse witrikrunderen en Belgische witblauwen met een witrug hebben een bijzondere genetische structuur die nog niet eerder bij zoogdieren is aangetoond. Stukken dna vormen een cirkel en verplaatsen zich van het ene naar het andere chromosoom. Dat meldden Belgische onderzoekers uit Luik en het Centrum Genetische Bronnen Nederland uit Wageningen.

Samen met Belgische onderzoekers en de stichting Zeldzame Huisdierrassen had het Centrum Genetische Bronnen dna verzameld van Witrikkoeien. Die worden gekenmerkt door een witte streep op de rug. De inheemse Witrikkoe wordt nog door een aantal Nederlandse fokkers in stand gehouden. Ook het Belgisch witblauw ras kent deze typerende kleurslag zoals bij de ki-stier Ephata du Major.

Chromosoomcirkel

Luikse onderzoekers zochten in het DNA van deze rassen naar de genetische verklaring van de witte streep. Ze vonden dat een stukje DNA van chromosoom 6 een cirkel heeft gevormd en daarna naar chromosoom 29 is verhuisd. Wanneer deze cirkel op één van de chromosomen 29 aanwezig is, ontstaat bij de Belgische Blauwe en Nederlandse bonte dieren de witrikkleur. Hebben beide chromosomen 29 de cirkel ingebouwd, dan is het dier vrijwel geheel wit.

Niet eerder hebben genetici aangetoond dat stukken DNA van het ene naar het andere chromosoom verhuizen in de vorm van een cirkel. De ontdekking zet de onderzoekers op een nieuw spoor bij de studie naar mutaties in erfelijk materiaal.

Ephata du Major: verschijnsel witrug verklaard
Ephata du Major: verschijnsel witrug verklaard
content-main-right

Tip de redactie!

Heeft u nieuws dat voor de redactie interessant is? Laat het ons weten!

Poll

Een aantal jonge vleesveehouders willen via een pas opgerichte producentenorganisatie (POVV) informatie onderling gaan uitwisselen. Hoe kijkt u hier tegen aan?
Ik ga zeker lid worden en mee informatie uitwisselen
Ik ga lid worden maar kijk dan toch even de kat uit de boom
Neen, dit heeft geen enkele zin
right