Sitemenu

zaterdag 29 februari 2020
content-main-left

Nieuws

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben woensdag hun handtekening gezet onder een gedeeltelijke handelsdeal. De deal wordt volgende maand van kracht. Dat meldt VILT. 

Daarmee is de handelsoorlog tussen beide grootmachten in een afbouwende fase. Na de presidentsverkiezingen in Amerika volgt wellicht een tweede fase in de afbouw van de handelsbelemmeringen tussen beide landen.

Gevolgen voor Europa

Het handelsconflict trok een zware wissel op de wereldwijde economie, ook voelbaar voor de Europese landbouwers. Amerikaanse landbouwproducten geraakten veel moeilijker in China, waardoor de VS zijn soja op andere markten moest zien af te zetten. Dat zorgde ervoor dat de prijs van Amerikaanse soja sterk terugliep, waar de Europese landbouwers van konden profiteren.

De varkenspest in China, gecombineerd met de handelsoorlog met de VS, zorgde voor een groot tekort aan varkensvlees in China. Dat zorgde voor enorme prijsstijgingen voor varkensvlees. Zo was de varkensprijs in ons land de afgelopen maanden nooit hoger.

VS en China ondertekenen gedeeltelijk handelsakkoord
right