Sitemenu

zaterdag 29 februari 2020
content-main-left

Nieuws

Wallonië kant zich tegen het handelsakkoord dat de Europese Unie en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) willen afsluiten. Dat bericht VILT.

Voor Wallonië is het neen. De Waalse regioregering zal haar bevoegdheden niet delegeren aan de Belgische regering om over het akkoord te onderhandelen. ‘We zijn voor internationale handel, maar we willen dat de sociale, sanitaire en milieucriteria die gelden in België en de EU-lidstaten ook van toepassing zijn in de Mercosur-landen’, verklaarde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).

Vlaanderen en de rest?

Hoewel er in Vlaanderen relatief weinig protest was tegen het CETA-akkoord (de handelsovereenkomst met Canada), ligt dat voor de Mercosur-deal anders. Zeker in landbouwmiddens wordt er niet positief gereageerd op het nakende handelsakkoord. ‘Europa moet onevenwichtige handelsakkoorden bijsturen, want die zetten onze Europese markt en onze normen en standaarden onder druk, zeker voor landbouw. Die sector wordt nog te gemakkelijk ingezet als pasmunt’, stellen Boerenbond en ABS.

Ook in Frankrijk, Ierland en Oostenrijk lijkt men zich te kanten tegen het Mercosur-akkoord.

Voor Wallonië is het neen aan de Mercosur-deal
Voor Wallonië is het neen aan de Mercosur-deal
right