Sitemenu

woensdag 1 maart 2017
content-main-left

Cursus Verdieping vleesvee en kalverhouderij

Over het evenement

Datum: 
woensdag 25 januari 2017 - woensdag 19 april 2017
Locatie: 
Groenhorst Barneveld
Land: 
Nederland
Voor wie Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van vleesveebedrijven, medewerkers op vleeskalverbedrijven en of melkveehouders die hun kalveropfok willen optimaliseren. Daarnaast interessant voor degenen die overwegen in deze sector te gaan werken. Inhoud Werken in de vleesveesector én of vleeskalverhouderij is divers en uitdagend. Om achtergrondkennis op te frissen en nieuwe kennis op te doen en te kunnen sparren met de vleesvee- en of de vleeskalverhouder is de cursus 'Verdieping vleesvee en vleeskalverhouderij' ontwikkeld. Deze cursus gaat in op specialisatie en optimalisatie binnen de vleesveesector en kalverhouderij. Een verdieping waarbij theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten. Specialisten worden door ons uitgenodigd en gaan in op de actualiteiten in de sector en het werken in de praktijk. Zo krijgt u uitleg over en bezoekt u vleesveebedrijven (o.a. zoogkoeien, meststieren, gangbaar, biologische), vleeskalverbedrijven (witvlees als rosé waarvan verschillend in omvang en modernisering), slachterijen en bedrijven welke een belangrijke rol spelen in de sector. Bij verschillende bedrijven vindt de inleiding op locatie plaats omdat dit makkelijker is in verband met de excursie. Onderwerpen In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: • Soorten bedrijven, rassen, fokkerij • Kalveropfok (melkveebedrijf/ vleeskalverenbedrijf) • Voeding • Rosévlees kalveren • Witvlees kalveren • Mestbeleid & Economie • Huisvesting en automatisering • Gezondheid • Verzamelplaats en transport • Exterieur beoordelen vleesvee • Slachtkwalificatie (slachterij bezoeken) • Bio- kalveren en diergezondheidszorg met kruiden en andere natuurproducten • Imago en draagvlak • Bedrijfsbezoeken Op iedere cursusdag wordt er een deel theorie besproken. Dit door een gastspreker welke een inleiding geeft op een onderwerp welke hierboven beschreven staan. Daarna gaan we áltijd de praktijk in. Dit naar ondernemers én bedrijven welke werken in of met de sector. Lesmateriaal Tijdens de cursus ontvangt u het lesboek: Jongvee signalen. Daarnaast werken we uit het boek 'Dubbel gespierd' (vleesvee) en het "Stalboekje Vleeskalveren' (handboek natuurlijke gezondheidszorg met kruiden en andere natuurproducten. Deze 2 boeken hebben wij voor u en kunt u gebruiken tijdens de cursus. Aanvangsniveau/ voorkennis U dient minimaal in het bezit te zijn van een MBO opleiding (veehouderij) niveau 2. Relevante werkervaring kan een andere opleidingsachtergrond compenseren. Uw leeftijd is minimaal 18 jaar. Resultaat Na afloop van de cursus heeft u veel kennis opgedaan, dan wel opgefrist en bent u op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in de sector. Ook de meer ervaren vleesvee- of vleeskalverhoudermedewerker zal met praktische tips naar het eigen bedrijf gaan. U komt nu goed beslagen ten ijs in de sector en bent een sparringspartner voor uw werkgever of collega geworden. Docent De organiserend docent van deze cursus is Henriëtte van den Hoek, werkzaam bij Groenhorst Barneveld als docent melk- en vleesvee. Tijdens deze cursus worden er meerdere malen gastcolleges gegeven door externe specialisten uit de vleesveesector en kalverhouderij. De rode draad in deze cursus is het vele en directe contact met het bedrijfsleven. Meer informatie en inschrijven? Kijk op onze website: https://www.cursuscentrum-agribusiness.nl/cursus/Veehouderij/orienteren-...

Contactgegevens

Contactformulier: 
m.dieden@aeres.nl
content-main-right
right